1

Aandacht in het Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant voor de zoektocht op burnpit.nl

In verschillende media roep ik op om informatie over burn pits te delen. Dat kan zowel openbaar, op linkedin, maar ook via direct mail, e-mail of telefonisch. De afgelopen weken ben ik overspoeld met reacties en meldingen. Vandaag besteedden het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant aandacht aan mijn zoektocht.

Ik wil niet afwachten totdat Defensie met stukken naar buiten komt. Dat kan maanden duren en dat vind ik te lang. Daarom vul ik sinds een week een eigen, speciale website met informatie over mijn zoektocht. Ook zoek ik de media met mijn oproep aan militairen om informatie te delen.

 

Welke informatie zoek ik?

Ik ben op zoek naar alle denkbare informatie over burnpits, zoals bijvoorbeeld de locatie, rapporten, het type en beeldmateriaal. Op enig moment werden naast de burnpits ook ovens gebruikt. Ik wil weten wie de fabrikant van deze ovens was en waarom deze niet in plaats van de burnpits werden gebruikt.

Ik word overspoeld met meldingen, beeldmateriaal en – helaas vaak trieste – verhalen. Het is belangrijk om informatie te blijven delen, ook al beschik ik al over de informatie. Op die manier kan informatie worden geverifieerd en daarbij helpen dubbele meldingen over dezelfde situatie. Ik wil dus iedereen oproepen op informatie te blijven delen.

 

Wat zijn burn pits?

Burn pits werden gebruikt om alle denkbare afval die wordt geproduceerd in de open lucht te verbranden. Bij dat afval moet worden gedacht aan accu’s, banden, chemisch afval, medisch afval, hele voertuigen en bijvoorbeeld huisvuil. Burn pits waren in Afghanistan en Irak gelegen binnen de grenzen van een basis, meestal in de directe nabijheid van slaap- en werkplaatsen. De hoeveelheid afval die bijvoorbeeld op Kandahar Airfield (KAF) in Afghanistan alleen al werd verbrand was 90 ton per dag. Omdat de burnpits de enige manier waren om dit afval te verbranden, brandden ze dag en nacht. Ongeacht de windrichting.

„De rook uit burnpits bevat gevaarlijke stoffen en fijnstof die zowel korte als langetermijneffecten kunnen hebben op de gezondheid. Zeker bij een langdurige blootstelling of bij personen die daarvoor extra gevoelig zijn, zoals bij astma of andere hart- en longaandoeningen. De giftige stoffen kunnen klachten veroorzaken aan huid, ogen, ademhalingswegen, hart- en vatenstelsel, maag-darmkanaal en interne organen.”

 

Lees het artikel in het Dagblad van het Noorden.

1 Comment

One thought on “Aandacht in het Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant voor de zoektocht op burnpit.nl
 1. Ik weet nog als de dag van gisteren, nu meer dan 11 jaar geleden, dat mijn man een soort bal zo groot als een bolter uitspuugde die was gevuld met zwart spul en haren of zo.
  Had ik die maar bewaard.
  Daarna begon ook de ellende en werd hij ziek en kreeg hij leukemie naar een uitzending van 6 maanden naar Afghanistan.
  Gelukkig had hij door de ( vele) uitzendingen leren vechten en overleven .. dus ging hij thuis verder. Maar wel met de overtuiging deze missie te winnen.
  De luchtmacht heeft altijd ontkent en zei dat hij gewoon pech had. Daar moest hij hem maar mee doen. Toekomst weg, idealen weg , baan weg , beperkt leven en altijd moe en afgeschreven ook nog dus maatschappelijk .
  NAVO zal nooit toegeven …natuurlijk niet. Als ze dat zouden doen hebben ze een miljardenclaim van al die slachtoffers . Scheelt er ook een aantal, die kunnen zich niet meer verdedigen die moesten het bekopen met een vroege dood.
  Dus er is maar 1 verliezer . Dat is de militair die met een missie heen geen, en ziek terug kwam ( en)
  Zou geweldig zijn dat de bewaarheid van deze mysterie opgelost zou worden.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *