10

Waarom stonden de vuilverbrandingsovens op Kamp Holland uit?

Sinds een week ben ik op zoek naar informatie over burn pits in de gebieden waar onze militairen zijn uitgezonden. De discussie over deze burn pits laait in de VS flink op en is in een stroomversnelling gekomen sinds de vorige Amerikaanse vicepresident, Joe Biden, zijn vermoedens uitspreekt dat zijn zoon aan een hersentumor is overleden als gevolg van blootstelling aan de rook van burn pits.

Sinds ik informatie over blootstelling van Nederlandse militairen aan burn pits zoek, ben ik overspoeld met meldingen, beeldmateriaal en – helaas vaak trieste – verhalen. Op dit moment ben ik aan het inventariseren en vond tussen de foto’s, die mij zijn toegezonden, deze foto. Met dank trouwens aan de militair die anoniem wil blijven!

De foto is van 2009. Op de foto is te zien hoe de “Nederlandse” burn pit in Tarin Kowt (Kamp Holland) staat te branden. Links boven de burn pit zijn verbrandingsovens te zien. Die waren bedoeld om de schadelijke rook te voorkomen, maar staan uit. In de VS zijn problemen met vergelijkbare ovens geweest.

Mijn vragen – en ik hoop dat velen die kunnen beantwoorden – zijn de volgende.

 • Van wie zijn de ovens?
 • Door wie zijn de ovens gemaakt?
 • Zijn die ovens gebruikt?
 • Zo ja, wanneer, hoe vaak en waarom werd de burn pit dan nog gebruikt?
 • Zo nee, waarom niet?

Antwoorden kan door hieronder te reageren, door een direct mail te sturen of door een e-mailbericht (info@oneerlijk-ontslag.nl) te sturen. Vanzelfsprekend ga ik met direct naar mij gestuurde informatie vertrouwelijk om.

 

10 Comments

10 thoughts on “Waarom stonden de vuilverbrandingsovens op Kamp Holland uit?
 1. In 2008 stonden de verbrandingsovens er niet en gebruikte men de burnpit dagelijks. In 2010 zijn de ovens mij niet eens opgevallen. Lijkt mij een USA artikel maar is een aanname…..

  1. Dank je! De foto is uit 2009. Van DoD begreep ik dat zij voor TK geen ovens hadden geleverd. Het kan ook een contracter zijn geweest. Wellicht een NL product… Er zaten ook Aussies…
   Wat ik wel zeker weet is dat de burn pit in gebruik bleef!

 2. In 2010 augustus/ december hebben we ons medisch afval uit de role 2 naar de ovens gebracht en het andere afval naar de burn pit zie foto .

 3. GNKD afval werd vanaf 2006 verbrand in de mediburn. Echter was de verbranding niet altijd volledig door verkeerde mengverhouding. Er zijn er voorzover ik weet meerdere aangeschaft als vervanging. Deurpakking was een asbest liner. Heb de nodige uren besteedt om een in bedrijf te houden net als mijn voorganger.

 4. In 2007 heb ik geen ovens gezien. Met al die verschillende eenheden op KH is het sowieso de vraag wat er allemaal verbrand werd en wie er de verantwoording droeg voor de uitvoering ervan. Op de FOB’s verbrandde we ons eigen afval met diesel met een mondkapje als bescherming.

 5. De drie verbrandingsovens waren door NLD aangekocht maar vertoonde als snel ernstige gebreken: iets met de transportbanden die het vuil de oven in schoof of id. De hele keten was overigens niet ingeregeld, ik bedoel hiermee dat er geen containersysteem bij was aangekocht en bij de bron scheiden van afval ed was niet georganiseerd. Door al deze problemen bleven we genoodzaakt al het afval te verbranden. Overigens zijn we vanuit de genie wel bezig geweest om een afvalverbrander aan te schaffen die tegelijk brandstof uit het afval haalt maar deze is nog nooit operationeel ingezet.

 6. In Minhad kwamen ze volgens mij van de Australische of nieuw Zeelandse navy. Ik weet dat er een Canadese kok, geen militaire kok, maar ingehuurd door Canada, was die de machines bediende.

 7. Ovens zijn door NLD DMO aangekocht en nooit operationeel ingezet

 8. Het was zo dat de hoeveelheden niet brandbare stoffen niet verwerkt konden worden door de ovens. Hierbij was echt geen rekening gehouden met de capaciteit. Deze ovens zijn leuk voor Nederlandse omstandigheden. Echter het hele afvalsysteem moest aangepast worden en tevens diende de aanvoer geregeld te zijn. Door te veel te snel te willen verstopte deze ovens heel snel en de lokale mensen konden totaal niet met de techniek overweg.

 9. De ovens zouden het complete afval van het kamp gaan verbranden echter na een paar proefruns werd dit volledig gecanceld. Wat ik begreep is dat de de afval te snel en te veel de ovens , die niet heet genoeg brandde , werden gevoed. Hierdoor raakten ze verstopt. De electronica raakte van slag en oververhit. Buiten was het vaak 40 plus.
  Het afval ophaalsysteem zou helemaal op de schop gaan en er zouden verschllende afvalstromen opgezet worden. Dit naar Nederlands voorbeeld.
  Welnu dat werkt in een uitzendgebied niet. Zeker niet als de inheemse bevolking het afval ophaalt.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *