Meldings- en registratieformulier blootstelling gevaarlijke stoffen

Sluit je aan. Samen sterk door kennis, onderzoek en juridische bijstand!

Binnen het collectief wordt informatie gedeeld, kennis gebundeld en juridische bijstand verleend. Zo staan we sterk. Daarmee hebben we de blootstelling aan burnpits en gevaarlijke stoffen al op de politieke agenda gekregen en erkenning dichterbij gebracht.

Dagelijks krijgen wij tientallen meldingen binnen van slachtoffers, maar ook van (actief) dienende militairen. Deze meldingen zijn van belang voor het onderzoek. Veel melders maken duidelijk dat zij geen of weinig vertrouwen in Defensie hebben en daarom niet willen dat hun identiteit bij Defensie bekend wordt. Dat respecteren wij.

Meldingen worden bij de het Meldpunt burnpits vertrouwelijk behandeld. Daarom doet het Meldpunt burnpits Defensie geen mededelingen over de identiteit van de melders.

19 Comments

19 thoughts on “MELDINGS- EN REGISTRATIEFORMULIER BURNPITS en GEVAARLIJKE STOFFEN
 1. Dat wij onze naam niet graag bekend zien bij defensie zegt alweer genoeg hoe ziek deze organisatie zelf is en dat er door defensie zelf onderzoek naar de burnpits is gedaan met een uitslag dat er niks aan de hand is zegt ook genoeg.
  Te triest.

 2. Zijn er ook mensen met klachten die in Irak(sfir3) gedraaid hebben? Daar maakten ze ook gebruik van burnpits.. Ik vertrouw defensie niet, en ben ik nu benieuwd of je daar ook nog in de toekomst last van kan krijgen??

  1. SFIR 5 hierzo.. ik ben chronisch ziek.. ik heb een zeldzame hartritmestoornis. De artsen waar ik bij onder behandeling ben geven aan dat de uitzending een rol kan hebben gespeeld. Ik heb dagelijks problemen met m’n hart.

  2. Sfir 3 hier, Sinds een x aantal jaar last van astma, zeg niet dat het tijdens de uitzending is opgelopen, wel apart dat er meerdere mensen last van hebben gekregen.

   1. Tot 1 maart 2019 hebben zich 67 veteranen gemeld met longproblemen. Verreweg het merendeel meldt astma. Heeft u het meldingsformulier al ingevuld?

  3. Ja, ik heb daar ook gezeten.

 3. Onderzoeken tonen aan dat giftige rook effect zou hebben op onder meer longen, ogen, nieren, lever, vatenstelsel en maag-darmkanaal. In genoemde onderzoeken kwam naar voren dat deze klachten ook jaren later boven tafel kunnen komen. Ik maak mij ernstig zorgen. Mijn relativeringsvermogen is groot en ik ben voor geen kleintje vervaart maar nu ben ik toch wel ongerust.w

 4. In mijn beleving is het niet voor niets geweest dat er onderzoeken zijn gedaan. Uit deze onderzoeken is gebleken dat giftige stoffen (a.g.v. blootstelling aan burn-pits) wel degelijk gevolg kunnen hebben, op longen, ogen, nieren, lever, vatenstelsel en maag-darmkanaal.
  In genoemde onderzoeken kwam naar voren dat deze klachten ook jaren later boven tafel kunnen komen.

  Ik hoop dat door dit meldingsgegeven e.e.a. recht gezet kan worden en dat er meer duidelijkheid komt. Het gaat mij hier niet om een schadeloosstelling maar om de bevestiging en onderkenning van vermeende ongemakken/letsels/ aandoeningen.

 5. Heb van Maart 2009 tot September 2009 op Kaf gezeten in de NL compound en op HQ RCS. Ik rook de burnpits af en toe wel. Nu bijna 10 jaar later geen klachten, ik ben ook nooit dichtbij de burnpits geweest. Moet ik mij toch zorgen maken?

  1. Ik ben van september 2009 tot februari 2010 op kaf geweest. Ben verder niet heel dichtbij de burnpit geweest, maar rook het wel. Geen klachten. Moet ik die ook ergens melden?

   1. Blootstelling op zichzelf kun je ook melden bij Defensie. Dat moet met formulier DFe050.

 6. Uitzending ISAF 4.
  Ik durf echt niet te beweren of feitelijk aan te geven dat ik blootgesteld ben aan burnpits.
  Maar wel de verbazing dat ik op mijn 35 e jaar… 7- 8 jaar na dato Astma / COPD krijg.
  Nu veel benauwd en inhalatiemediacatie.

  Bewijzen zijn er niet maar ?

  1. Uit Amerikaans onderzoek (2014) onder militairen die naar Irak en Koeweit waren uitgezonden, bleek dat er na de uitzending 25% meer ademhalingsgerelateerde klachten en 54% meer astma voorkwam dan bij militairen die niet waren uitgezonden[1]. Van militairen (2016) die naar Afghanistan waren uitgezonden, bleek dat er bij de ze groep 61% meer astma na de uitzending voor te komen dan bij militairen die niet waren uitgezonden[2]. Uit onderzoek (2016) bleek er een significant verband te bestaan tussen de duur van de uitzending en de toename van longklachten en afname van de longfunctie, onafhankelijk van tabakgebruik[3].

 7. Zijn er ook mensen die in Kosovo, Pristina uitgezonden zijn geweest? Ik heb daar erg veel last van gehad. De energie/ bruinkool central stootte een enorme vieze gelige damp uit die regelmatig over ons kamp waaide (Filmcity) Ik had lange tijd last van kortademigheid en astma.
  In Uruzgan hadden we de Burnpits maar in Kandahar hadden we wederom de vreselijke rook van de pits die s ‘avonds weer naar beneden kwam door afkoeling van de lucht. En niet te vergeten de stank van de (open) Poo-pond.
  In Kabul (KAIA) kon je in de winter geen klap voor ogen zien vanwege de enorme smog die door de stad veroorzaakt werd en overwaaide over ons kamp.
  In Irak, (RED-OST-DET, SFIR05), hebben we tijdens het afbreken van de kampermenten zoveel verbrand dat de burnpits roodgloeiend stonden. Oja, we kregen van de legerleiding maar het advies om bovenwinds te gaan staan tijdens het verbranden. Ik maak me nu toch wel zorgen omdat er veel oud collega’s zijn die klachten en/of kanker hebben. Wanneer ben ik aan de beurt? Wanneer gaat Defensie ons serieus nemen? Zij hebben ons toch uitgezonden? We hebben voor Defensie gewerkt en het nodige risico genomen toch?

 8. Beste (ex)defensie medewerkers,

  Is er iemand hier toevallig met een cavernoom in zijn hersenen?
  2x uitzending gedraaid. Irak 2004 dichtbij de turnpit geweest en de stank en rook kwam tot in het slaapkamp op Tallil!
  Afghanistan was de turnpit verder weg eigenlijk niet tot nauwelijks herinneringen aan….. Maar Tallil was heftig hoor! Velen vonden het maar wat mooi dat vuur maar ik vond het een smerige bedoeling! Geen PBM gekregen hiervoor,,, ja een gasmasker! Was die voor de turnpit bedoelt ondanks de asbest die in het filter zat?
  Ik ben benieuwd of er iemand een cavernoom in zijn hersenen heeft. Bij mij diep in mijn hersenen, erg vervelend als het hersenvocht word geblokkeerd door deze tumor.
  Geen idee of het van de turnpit komt maar tegenwoordig is niets meer onmogelijk!

  Veel sterkte voor iedereen die wat aan deze nare turnpits heeft over gehouden al is het alleen maar de smerige gedachte van deze open afvalverbranding!

  Groeten Ex Kpl1

 9. 2006 op KAF gezeten 5 maanden. In 2010 benauwdheidsklachten ontwikkeld, nu astma geconstateerd maar nog vele klachten die niet aan astma te linken zijn (gehele lichaam, ook veel oogproblemen recentelijk), hiervoor moet ik second opinions in een UMC aan gaan vragen aangezien de HA denkt dat ik een gestoorde hypochonder ben en dat ook vrolijk in doorverwijzingen vermeld gezien de reacties van specialisten. Medisch dossier ga ik opvragen en klacht indienen. Soms kan ik haast niet anders dan denken inmiddels als persona non grata te zijn aangemerkt en men mij maar aan het lot over wil laten of zelfs hun best doen om mijn klachten niet serieus te nemen. De twee medewerkers die longfunctietesten deden (en dit velen malen per dag doen) vertelden mij dat het geen astma is, de ‘astmaspecialist’ zelf meldt vervolgens doodleuk dat het wel astma moet zijn en geen reden ziet om een CT scan uit te voeren (ondanks klachten van vocht rondom de longen).

  Bijzonder dat NL defensie stelt dat dit onzin is, daar de VA in de USA al vergoeding geeft aan veteranen met luchtwegproblemen door mogelijke burnpit blootstelling. We worden volgens mij weer gigantisch gepiept door de leiding van deze bananenrepubliek in wording.

 10. Hoe zit het met de medewerkers van Supreme Foodservice, de caterer van Nederland in Afghanistan.
  Ook deze medewerkers zijn blootgesteld.
  Gaan we hier aan voorbij?

 11. Typisch dat dit nu pas eens opgang komt, ten tijde van SFIR 1 ging alles de burnpit in inclusief een vrachtwagen lading lithium batterijen voor manpack radios die de Yanks hadden achtergelaten.

 12. Goedendag,

  Ik ben in 1997 het Voormalig Joegoslavie in Banja Luka uitgezonden geweest en ook in Irak op Talil Airbase in 2003.
  Tijdens de uitzending Banja Luka zaten we in een voormalig Metal Factory. Daar sliepen we ook de eerste dagen omdat de slaapvertrekken nog niet klaar waren. Elke ochtend werden er Leopard tanks en andere legervoertuigen opgestart en warm gedraaid. Wij sliepen in dezelfde hal met een laag tussenschotje als enige bescherming. Dus in je slaap ademde je constant dieseldampen in.

  Uitzending Talil was er op de Airbase een burnpit. De rook die daarvan kwam verspreidde zich over het hele kamp en dus ook tot in de slaaptenten. De airco’s liepen constant vast door al het fijnzand dus het was in de slaaptenten van de Amerikanen afzien. Elke dag reden we van de slaapvertrekken naar de werklocatie en kwamen we langs de burnpit.

  In 2008 heb ik vaatproblemen gekregen doordat mijn bloedstollingsproblemen kreeg, waardoor mijn aders beschadigd zijn geraakt. Vele behandelingen en operaties later (waarbij er voor 30 cm aan stents zijn geplaatst), ondervind ik nog steeds veel gezondheidsproblemen. In feb 2020 heb ik wederom een trombose gehad, waardoor ik binnenkort weer geopereerd zal gaan worden.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *