5

GEZOCHT: INFORMATIE OVER BURN PITS

Burn pits worden in operatiegebied gebruikt voor het verbranden van onder andere afval, ontlasting, opium, etc. Ik ben op zoek naar informatie in de breedste zin van het woord over deze burn pits en blootstelling aan rook uit deze burn pits.

Foto:  Nederlandse burn pit in Tarin Kowt (Kamp Holland) 2007

Mocht u informatie willen delen, dan kunt u mij een e-mailbericht sturen (info@oneerlijk-ontslag.nl). Dat kan anoniem. U kunt ook onderstaand reactieformulier gebruiken.

 

5 Comments

5 thoughts on “GEZOCHT: INFORMATIE OVER BURN PITS
 1. Hallo Ferre, Dat wordt een hele zoektocht. Nagenoeg alle kampen hadden wel zo’n burn pit. Daar werd veel in verbrand zonder controle. De verontreiniging van ademlucht gaat echter veel verder. Elektriciteit wordt wordt er veelal opgewekt met dieselaggregaten, je woont dan op steenworp afstand,…. Alles wat onvolledig verbrand valt ook weer naar beneden. Ook alle stoffen uit de diesels, vliegtuigen en burn pits groot en klein en wat te denken van wat er allemaal lokaal door de bevolking nog verbrand wordt. De bodem raakt daar ook vervuild met deze deeltjes. Daar hechten deeltjes aan het stof en zand, die vervolgens met de wind weer opgeblazen worden, met alle gevolgen van dien,…Die gezichtsbedekkingen van de lokale bevolkingen is niet voor niets. Er is best veel gemeten en gerapporteerd, ik vermoed dat je het fijne niet gaat vinden. Maak eens een inventarisatie van veteranen met luchtwegklachten, je gaat schrikken.

  1. Allereerst bedankt voor jouw reactie! Ik ben al geschrokken. Er hebben zich erg veel personen gemeld die op veel te jonge leeftijd ernstige gezondheidsklachten hebben. Dat vind ik erg zorgelijk en betreur dat de vermoedens die ik had juist bleken…
   Ik verzamel informatie, omdat ik het belangrijk vind dat militairen die last hebben of krijgen, zich later ook kunnen beroepen op het sociale vangnet dat part of the deal was toen we kozen voor dit levensgevaarlijke vak.
   Maar al te vaak merk ik dat Defensie zich formalistisch opstelt en ik wil dat ten aanzien van de burn pits – en zoals je terecht opmerkt ook alle andere gevaarlijke stoffen waaraan je op uitzending wordt blootgesteld – anders gaat doen. Ik vrees dat het probleem erg groot is en dat helpt vaak niet mee, maar toch.
   Ik blijf behoefte hebben aan meer informatie. Ook al heeft iemand al iets gemeld, dan nog is dat geen reden om het niet nog een keer te melden. Dat versterkt de zaak!
   De informatie die ik krijg, deel ik trouwens zo veel mogelijk op burnpit.nl. Ook op die website kan trouwens gemeld worden.

 2. Ik kan u wel vertellen dat de smog vanaf Mazar-e-Sharif in de winter maanden bijna iedere ochtend neerdaalt op het nabij gelegen Navo kamp. Dit heeft veel overeenkomsten met een burn-pit. (edited)

 3. Iedere vorm van rook is schadelijk. En deze toxiteit neemt alleen maar toe met de te verbranden exotica.
  Gewoon uit de rook blijven zeg maar.

 4. Tsja, ik heb een wintertje vliegas mogen ademen in Pristina. Of dat een burnpit was weet ik niet.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *