0

Ook in België aandacht voor burn pits

DeMorgen meldt vandaag dat bijna tweeduizend Belgische militairen in Afghanistan zijn blootgesteld aan giftige rook uit een burnpit. Volgens de legerleiding is er geen probleem, maar die baseert zich volgens toxicologen op een twijfelachtig onderzoek. Een uittreksel van het artikel in DeMorgen.

Net als in Nederland, blijkt ook het Belgische Ministerie van Defensie in eerste instantie te ontkennen dat er meldingen van gezondheidsklachten onder Belgische militairen zijn.

Volgens het Belgisch leger is er voor Belgische militairen geen reden tot paniek. Het leger heeft geen weet van “ernstige of blijvende gezondheidsklachten” gerelateerd aan burn-pits, reageert de persdienst. Bovendien bleek uit een onderzoek uit 2011 dat de luchtvervuiling in Kandahar “binnen de grenzen” viel.

De krijgsmacht wil zelf niet meer uitleg geven over dit “gevoelige” onderzoek, maar De Morgen kon het rapport daarover toch in handen krijgen en voorleggen aan milieu-epidemioloog Tim Nawrot (UHasselt) en toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). Zij komen onafhankelijk van elkaar tot hetzelfde besluit: het onderzoek is twijfelachtig. Er werd maar een handvol metingen uitgevoerd, over een periode van slechts negen dagen, op een moment dat de wind verkeerd stond en de burn-pit niet op volle toeren draaide.

“Het leger heeft de acute toxiciteit gemeten”, verduidelijkt Tytgat. “Dat is geen probleem an sich, maar op basis daarvan wetenschappelijk verantwoorde besluiten maken over chronische toxiciteit en de laattijdige gezondheidseffecten is moeilijk. Om goed te zijn had men deze metingen vier à vijf keer moeten herhalen, tijdens meerdere maanden om de invloed van temperatuur, wind en regen in te calculeren.”

‘Ze ademden dezelfde lucht in’

Ferre van de Nadort, een jurist en voormalig beroepsmilitair die in Nederland onderzoek heeft verricht naar burn-pits, is ervan overtuigd dat er ook Belgen ziek moeten zijn. “Het kan bijna niet anders”, reageert hij. “Op Kandahar Airfield werkten en sliepen ze naast de Nederlanders. Ze ademden dezelfde lucht in.” 

Van de Nadort is niet verbaasd dat er voorlopig geen klachten zijn binnengekomen bij het leger. “In Nederland is het precies hetzelfde verlopen. Toen ik informatie opvroeg over de burn-pits, vertelde de Nederlandse legerleiding me eerst dat er geen klachten waren. Volgens hun eigen onderzoeken was er ook geen probleem. Pas toen de hele zaak onlangs publieke aandacht kreeg, werd de link gelegd en stroomden de meldingen binnen. Hun onderzoeken bleken broddelwerk.”

Lees het hele artikel.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *