Meldings- en registratieformulier blootstelling gevaarlijke stoffen

Sluit je aan. Samen sterk door kennis, onderzoek en juridische bijstand!

Binnen het collectief wordt informatie gedeeld, kennis gebundeld en juridische bijstand verleend. Zo staan we sterk. Daarmee hebben we de blootstelling aan burnpits en gevaarlijke stoffen al op de politieke agenda gekregen en erkenning dichterbij gebracht.

Dagelijks krijgen wij tientallen meldingen binnen van slachtoffers, maar ook van (actief) dienende militairen. Deze meldingen zijn van belang voor het onderzoek. Veel melders maken duidelijk dat zij geen of weinig vertrouwen in Defensie hebben en daarom niet willen dat hun identiteit bij Defensie bekend wordt. Dat respecteren wij.

Meldingen worden bij de het Meldpunt burnpits vertrouwelijk behandeld. Daarom doet het Meldpunt burnpits Defensie geen mededelingen over de identiteit van de melders.

13 Comments

13 thoughts on “MELDINGS- EN REGISTRATIEFORMULIER BURNPITS en GEVAARLIJKE STOFFEN
 1. Dat wij onze naam niet graag bekend zien bij defensie zegt alweer genoeg hoe ziek deze organisatie zelf is en dat er door defensie zelf onderzoek naar de burnpits is gedaan met een uitslag dat er niks aan de hand is zegt ook genoeg.
  Te triest.

 2. Zijn er ook mensen met klachten die in Irak(sfir3) gedraaid hebben? Daar maakten ze ook gebruik van burnpits.. Ik vertrouw defensie niet, en ben ik nu benieuwd of je daar ook nog in de toekomst last van kan krijgen??

  1. SFIR 5 hierzo.. ik ben chronisch ziek.. ik heb een zeldzame hartritmestoornis. De artsen waar ik bij onder behandeling ben geven aan dat de uitzending een rol kan hebben gespeeld. Ik heb dagelijks problemen met m’n hart.

  2. Sfir 3 hier, Sinds een x aantal jaar last van astma, zeg niet dat het tijdens de uitzending is opgelopen, wel apart dat er meerdere mensen last van hebben gekregen.

   1. Tot 1 maart 2019 hebben zich 67 veteranen gemeld met longproblemen. Verreweg het merendeel meldt astma. Heeft u het meldingsformulier al ingevuld?

  3. Ja, ik heb daar ook gezeten.

 3. Onderzoeken tonen aan dat giftige rook effect zou hebben op onder meer longen, ogen, nieren, lever, vatenstelsel en maag-darmkanaal. In genoemde onderzoeken kwam naar voren dat deze klachten ook jaren later boven tafel kunnen komen. Ik maak mij ernstig zorgen. Mijn relativeringsvermogen is groot en ik ben voor geen kleintje vervaart maar nu ben ik toch wel ongerust.w

 4. In mijn beleving is het niet voor niets geweest dat er onderzoeken zijn gedaan. Uit deze onderzoeken is gebleken dat giftige stoffen (a.g.v. blootstelling aan burn-pits) wel degelijk gevolg kunnen hebben, op longen, ogen, nieren, lever, vatenstelsel en maag-darmkanaal.
  In genoemde onderzoeken kwam naar voren dat deze klachten ook jaren later boven tafel kunnen komen.

  Ik hoop dat door dit meldingsgegeven e.e.a. recht gezet kan worden en dat er meer duidelijkheid komt. Het gaat mij hier niet om een schadeloosstelling maar om de bevestiging en onderkenning van vermeende ongemakken/letsels/ aandoeningen.

 5. Heb van Maart 2009 tot September 2009 op Kaf gezeten in de NL compound en op HQ RCS. Ik rook de burnpits af en toe wel. Nu bijna 10 jaar later geen klachten, ik ben ook nooit dichtbij de burnpits geweest. Moet ik mij toch zorgen maken?

  1. Ik ben van september 2009 tot februari 2010 op kaf geweest. Ben verder niet heel dichtbij de burnpit geweest, maar rook het wel. Geen klachten. Moet ik die ook ergens melden?

   1. Blootstelling op zichzelf kun je ook melden bij Defensie. Dat moet met formulier DFe050.

 6. Uitzending ISAF 4.
  Ik durf echt niet te beweren of feitelijk aan te geven dat ik blootgesteld ben aan burnpits.
  Maar wel de verbazing dat ik op mijn 35 e jaar… 7- 8 jaar na dato Astma / COPD krijg.
  Nu veel benauwd en inhalatiemediacatie.

  Bewijzen zijn er niet maar 🤔

  1. Uit Amerikaans onderzoek (2014) onder militairen die naar Irak en Koeweit waren uitgezonden, bleek dat er na de uitzending 25% meer ademhalingsgerelateerde klachten en 54% meer astma voorkwam dan bij militairen die niet waren uitgezonden[1]. Van militairen (2016) die naar Afghanistan waren uitgezonden, bleek dat er bij de ze groep 61% meer astma na de uitzending voor te komen dan bij militairen die niet waren uitgezonden[2]. Uit onderzoek (2016) bleek er een significant verband te bestaan tussen de duur van de uitzending en de toename van longklachten en afname van de longfunctie, onafhankelijk van tabakgebruik[3].

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *