Kandahar Airfield - Afghanistan

Waren er in 2006 nog ongeveer 2.200 militairen op Kandahar Airfield gelegerd, in 2012 waren dat er ongeveer 26.000. Deze hoeveelheid manschappen produceerden niet alleen een enorme hoeveelheid ontlasting, die in de Poo Pond werd verzameld, maar ook een enorme hoeveelheid afval. Het afval werd aanvankelijk in een open burn pit verbrand. Later, eind 2011, werd het afval verbrand in ovens, die dag en nacht brandden. Ook bleef er een open burn pit. De afvalverbranding vond op Kandahar Airfield ongeveer 500-700 meter van de onderkomens plaats.

Burnpit.nl is een initiatief van Van de Nadort (www.oneerlijk-ontslag.nl).

Sluit je aan. Samen sterk door kennis, onderzoek en juridische bijstand

Binnen het collectief wordt informatie gedeeld, kennis gebundeld en juridische bijstand verleend. Zo staan we sterk. Daarmee hebben we burnpits al op de politieke agenda gekregen en erkenning dichterbij gebracht.

Open burn pit in 2007

In 2007 werd het afval verbrand in een zogenaamde open burn pit. Op dit moment is er een groot aantal meldingen over deze burn pit over blootstellingen. De burn pit (rode stip op de kaart) bevond zich op 500-700 meter Oost van de verblijven van de militairen en er zijn tot heden veel meldingen gedaan van blootstelling aan rook van deze pits:

...mijn collega's en ik hebben "onder de rook" van deze burnpit gestaan, gelopen. Tijdens deze werkzaamheden kwamen er dikke vlokken vanuit de lucht naar beneden dwarrelen. (...) Het betrof namelijk prikkende rook.

Kandahar was er 1 grote stort als de wind verkeerd stond had je er qua lucht geen prettige dag.

Collega heeft nu slaap apneu. Die heb ik een keer bij de aflossing gevonden dat ik dacht dat hij dood was maar nadat ik hem uit de emmissie van de Burn pit heb gehaald ging het geleidelijk beter.

We hadden een burn pit en shit pit. Beide zaten aan het eind van het kamp nabij de schietbaan. Alles werd er ingegooid. Dus neem aan dat er dus ok diverse materialen inzaten die niet bevordelijk zijn voor onze gezondheid en voor de natuur.

Wilt u vrijblijvend contact?

Neem gerust contact op! (+31)593 543 880

Vul het formulier in en deel wat u weet

WAT WEET U?

Uw naam (verplicht)

Uw e-mailadres (verplicht)

Uw telefoonnummer (optioneel)

Locatie burn-pit (verplicht)

Jaartal burn-pit (verplicht)

Uw bericht (optioneel)

Ik heb kennis van het privacystatement (verplicht)

privacystatement

Lees de artikelen die ik over Kandahar Airfield schreef

MEER OVER KAF

5 Comments

5 thoughts on “Afghanistan – Kandahar (KAF)
  1. Kandahar Airfield had een flinke en stonk mega als de wind uit de verkeerde hoek kwam.
    En ook op Talil airbase (Irak) had er 1

  2. Dit was zeker een van onze bezorgdheden binnen het kamp. Er zijn zelfs metingen verricht waarvan de uitkomst binnen limieten zou zijn geweest…

    1. Inderdaad zorgwekkend.. Die geur vergeet je nooit meer

    2. Zeker weten. Alleen was het in Talil (Irak) nog veel erger. Burn-pit aan de verkeerde kant van het kamp zodat elke avond de rook over het kamp kwam i.p.v. er vanaf.

  3. Ik heb gezien dat er op Samawah (in 2004 en 2005) ook een burnpit was waar munitiedelen zijn verbrand (verschoten At-4’s). Ook werden daar de rode zakken verbrand met gevoelig materiaal. Naast de geur die ik op KAF heb geroken (ook van de shitpit) vergeet ik die geur ook niet meer.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *